Relaxit - kosmetické a masážní studio

Termoterapie

 

Termoterapie

Termoterapie je ověřenou léčebnou metodou nemocí pohybového aparátu, většinou v návaznosti na komplexní léčbu a rehabilitaci.
Její účinek lze charakterizovat jako protibolestivý, zklidňující a spasmolytický, který je navozen zvýšeným prokrvením tkáně, což navíc urychluje regeneraci a hojení ran. (Hlavním cílem terapie je vlastně způsobit pomocí vysokých teplot rozšíření cév v bolestivém místě. V důsledku tohoto zákroku dochází k lepšímu prokrvení místa a tím také ke stimulování regenerace nemocných tkání.)

Lépe mohou být odstraněny produkty rozpadu a toxické látky, je urychlen metabolizmus a zvyšuje se odolnost celého organizmu.

Samotná technika spočívá v různých způsobech nahřívání jednotlivých částí těla, což je podmíněno druhem zdravotních potíží.

Tepelná léčba je velmi účinná u obtíží jako jsou migrény, veškeré neuralgie, záněty nosních dutin, koliky, revmatizmus kloubů, neurozy, degenerativní artrozy, bolesti a atrofie svalů.

Indikace:

- problémy pohybového aparátu poúrazového nebo degenerativního původu
- chronická revmatoidní artritida
- postižení drobných kloubů končetin
- degenerativní onemocnění kloubů
- revmatoidní artritida
- psoriatická artritida
- Bechtěrevova nemoc
- páteřní bolestivý syndrom
- svalové spasmy
- vertebrogenní algický syndrom
- neurologické onemocnění
- onemocnění dýchacích cest
- urologické choroby

Kontraindikace:

- horečnaté a infekční onemocnění
- akutní zánětlivá onemocnění vnitřních orgánů
- těžká onemocnění srdce a krevního oběhu, vysoký krevní tlak
- těhotenství (s aplikací podél páteře)
- vysoce zánětlivý revmatismus
- krvácivé poranění pokožky
- infekce pokožky, křečové žíly
- otoky a přecitlivělost na teplo
- kovový implantát v místě aplikace

 

Parafínové zábaly

Parafín je speciální vosk, obohacený o vitamín E a vyznačující se svou výraznou schopností zadržovat teplo.

Horké parafínové zábaly se již dlouhá léta používají v medicíně a fyzikální terapii k tišení bolesti při artritidě, burzitidě a při zánětech šlach. Běžně se aplikují v lázních především na oblast páteře, kloubů a svalů. Zábal horkým parafínem (cca 55°C) působí jako lokální sauna, využívající postupného předávání suchého tepla k vyvolání žádaného termoregulačního efektu.

 K nejdůležitějším účinkům patří hyperremie (prokrvení), která přináší kromě silného analgetického účinku i aktivaci imunitních reakcí těla. Dále je zde důležitý spasmolytický účinek (uvolnění svalů a změkčení vazivových struktur) a resorpční účinek (zrychlené vstřebávání patologických infiltrátů v tkáních a odbourávání edémů). Velice úspěšně je využíván také při chronických revmatických onemocněních (drobné klouby rukou a nohou, velké kolenní a ramenní klouby..) a při nejrůznějších vertebrogenních onemocněních.

Na kosterní svalstvo má lokální termoterapie vliv především relaxační - uvolňuje svalové spasmy (křeče) a kontury (fixované držení části těla způsobené zkrácením svalového snopce), zmenšuje chronickou bolest, zvyšuje lokální prokrvení, zlepšuje výživu a hojení tkání, působí na změknutí vaziva.

 

 Parafínový zábal - záda 30 min.  150,- Kč 
 Parafínový zábal - šíje 30 min.  90,- Kč 
 Parafínový zábal - záda + šíje 30 min.  200,- Kč 
 Parafínový zábal - lokální ošetření - velké klouby (koleno, loket, rameno..) 30 min.  100,- Kč/ 1 lokalita 
 Parafínový zábal - lokální ošetení - malé klouby (klouby ruky, nohy) 30 min.  50 - 80,- Kč/ 1 lokalita 


 

Rašelinové zábaly

 Předností rašelinového zábalu je pomalejší a tím postupnější uvolňování tepla, proto ho lze aplikovat po vyšetření a celkovém zhodnocení zdravotního stavu lékařem i pacientům s kompenzovaným oběhovým onemocněním. Bezprostředním efektem rašelinového zábalu je analgetický a pohyblivost zlepšující účinek.

Rašelinové zábaly jsou jedna z nejuznávanějších forem tepelné terapie pomocí přírodního léčivého zdroje. Zábal má okamžitý analgetický účinek, zlepšuje pohyblivost a prokrvení svalstva. Postupným uvolňováním tepla a huminných látek dochází k úlevě namožených svalů, změkčení vaziva a uvolnění kloubů. Zábal má hodnotu PH upravenou pro dobré působení na pokožku.

Při terapii se používají zábaly ve formě jednorázových plátů s tepelnou podporou. Po aplikaci se není třeba sprchovat. Výborné jak pro ztuhlé svaly, tak pro příjemnou relaxaci díky působení minerálních látek a tepla. Jednorázový rašelinový zábal se přikládá vždy propustnou vrstvou (vlies) na pacienta, přičemž na druhé straně je ohřátý tepelný nosič, zajišťující postupné ohřívání a následné udržení požadované teploty obkladu. Pacient si postupně zvyká na léčebnou teplotu, která dosáhne 40°C na povrchu těla. Tuto teplotu si zábal s minimálním poklesem udrží po dobu celé procedury.

indikace: 
k lokální tepelné terapii jako podpůrný prostředek při chronických onemocněních pohybového aparátu a degenerativním onemocněním kloubů - svalový a kloubní revmatismus - artróza, poškození plotýnek - ischias - poruchy prokrvení periferií - onemocnění dýchacích cest - oběhové, metabolické, urologické a nervové choroby

kontraindikace:
tuberkulóza, hypertonie, těžké onemocnění srdce a krevního oběhu - zánětlivé procesy, vysoce zánětlivý revmatismus - poranění a infekce pokožky - alergie na obsah zábalu - horečnaté a infekční onemocnění.

Jednorázové rašelinové zábaly

Šetrnější varianta rašelinového zábalu. Díky umístění 3-4 mm vrstvy rašelinové směsi mezi dvěma foliemi, z nichž je jedna prostupná účinným látkám, je zde přímý kontakt huminních látek s pokožkou pacienta. Přírodní příměsi v zábalu zabraňují většímu úniků vody ze zábalu a tím také výraznějšímu znečištění pacienta. Součástí terapie je přiložení jednorázového rašelinového zábalu, na který se celou plochou přiloží další nosič tepla (parafínový, rašelinový) o teplotě 60°C po dobu 30min. Postupným uvolňováním tepla přes jednorázový rašelinový zábal se zabrání tepelnému šoku organismu a proto je šetrný i k pacientům s kardiovaskulárními nemocemi. Zábal lze použít pouze jednorázově, k další aplikaci je zapotřebí nový zábal.

 

Lokální účinky rašelinového zábalu:
hyperemie (zvýšené prokrvení) spasmolytický účinek (uvolnění zvýšeného svalového napětí) analgetický účinek resorpční účinek změkčení vaziva imunobiologický účinek (povzbuzení imunitních reakcí) bakteriostatický účinek

Indikace lokální aplikace tepla:
choroby pohybového systému zánětlivého, degenerativního a poúrazového původu neurologické choroby onemocnění dýchacích cest choroby trávicího ústrojí metabolické choroby urologické choroby gynekologické choroby

 

 

 Rašelinový zábal - záda 30 min.  120,- Kč 
 Rašelinový zábal - záda + šíje 30 min.  150,- Kč 
 Rašelinový zábal - záda + šíje + nohy 30 min.  200,- Kč 
 Rašelinový zábal - lokální ošetření (koleno, loket, rameno..) 30 min.  80,- Kč 
Nacházíte se zde: Metody fyzikální terapie Termoterapie